Z Pittsburghu príde na východ Slovenska 250 zánovných osobných počítačov

27.07.2004 Celý región

Dovedna 250 dvoj až trojročných osobných počítačov by malo tvoriť zbierku obyvateľov štátu Pennsylvánia v USA, ktorú by doručili do konca tohto roka do dvoch...
Dovedna 250 dvoj až trojročných osobných počítačov by malo tvoriť zbierku obyvateľov štátu Pennsylvánia v USA, ktorú by doručili do konca tohto roka do dvoch krajov východného Slovenska. O takomto výsledku návštevy partnerského mesta Prešova - Pittsburghu v štáte Pennsylvánia informoval primátor Prešova Milan Benč.

Benč navštívil Pittsburgh na pozvanie a na trovy výboru Západopennsylvánskeho slovenského dňa, ktorý sa konal v Kennywoodskom parku vo štvrtok 22. júla už po 81-krát. Rokoval s primátorom Pittsburghu a zúčastnil sa na rokovaní tamojšej mestskej rady. \"Zaujímali sa o to, ako východnému Slovensku pomáha prítomnosť U. S. Steel, keďže centrála firmy sídli práve v Pittsburghu, \" povedal Benč po návrate. V uznesení, ktoré pri príležitosti jeho návštevy mestská rada prijala sa píše, že \"Slováci vo veľkej miere prispeli k rastu a úspechu Spojených štátov v rámci náboženstva, vlády, vzdelávania, strojárstva, stavebníctva, medicíny, obchodu, atletiky, umenia a hudby\".
Spolu so spevákom Jánom Volčkom z Prešova bol primátor jediným hosťom zo Slovenska na akcii, ktorá je jedným z vrcholov života slovenskej komunity v tomto štáte. Podľa informácií, ktoré Benč dostal, žije v ňom asi 700 tisíc obyvateľov s koreňmi zo Slovenska, najmä východného a v samotnom Pittsburghu asi 200 tisíc. \"Starší účastníci dňa sa mi prihovárali v šarištine alebo v rusínčine, blahoželali mi k tomu, že Slovensko vstúpilo do Európskej únie, \" zdôraznil Benč.
Zaujímavé bolo čítať v bulletine ku dňu Správy zo Slovenska. Písali v nich, že prezident SR Rudolf Schuster bol na pohrebe Ronalda Reagana v USA, že funkcie sa ujal nový prezident SR Ivan Gašparovič, že traja Slováci zomreli v operácii Iracká sloboda, že kórejská automobilka Kia postaví nový závod v Žiline a francúzsky koncern Peugeot Citroen investuje v Trnave.
SR má so sídlom v Pittsburghu svojho honorárneho konzula v osobe miestneho podnikateľa Josepha T. Senka so slovenskými koreňmi. Ten bol iniciátorom podpísania partnerskej dohody medzi oboma mestami ešte 16. júla 2002 vtedajšími šéfmi samospráv Jurajom Kopčákom a Tomom Murphym. Pittsburgh je v poradí deviaty zahraničný partner Prešova.

(jj)
 

Vyberte región